Normal_istockphoto-1136089250-612x612

Dankzij een app voor thuismeten hoeven ALS-patiënten niet meer elke 3 maanden naar het ziekenhuis, maar kunnen ze zelf bijhouden hoe het met ze gaat: hun gemoedstoestand, fysieke gesteldheid, gewicht. De app is geïmplementeerd met behulp van actieonderzoek. Wat zijn de lessen een aanbevelingen? Dit meldt ZonMw.

In een interview vertellen revalidatiearts Esther Kruitwagen-van Reenen (UMC Utrecht) en projectleider en onderzoeker Anita Beelen (UMC Utrecht - ALS Centrum Nederland) hoe ze het actieonderzoek rondom de toepassing van een thuismonitoringsapp voor ALS-patiënten hebben aangepakt.
 
In plaats van een oproep van het ziekenhuis voor afspraken met diverse zorgverleners (zoals de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en maatschappelijk werker) op één ochtend of middag, voeren patiënten in een handomdraai in de app in hoe het met ze gaat. Een medewerker van het ALS-team houdt de gegevens in de gaten en heeft kort contact met een patiënt over het beloop. Als er aanleiding is, kan er een afspraak gepland worden op de polikliniek of wordt er informatie toegestuurd over de klachten die iemand op dat moment heeft. Deze aanpak blijkt een heleboel ziekenhuisbezoeken te schelen.

Interview

Hoe krijg je alle betrokkenen - patiënten, naasten, zorgverleners, managers, applicatiebeheerders, financiële medewerkers - mee in het gebruik van de app? Welke zorgen hebben zij? En wat is er nog meer nodig voor een goede toepassing van de app? Lees het interview met Esther Kruitwagen-van Reenen en Anita Beelen.
 
Door: Nationale Zorggids