Voor een grote groep Nederlanders lijkt de coronapandemie tot een einde te zijn gekomen. Ook het kabinet is overgegaan op een nieuwe fase in het coronabeleid, waarbij de verantwoordelijkheid meer bij de burger komt te liggen. Mensen met een kwetsbare gezondheid voelen zich hierdoor in de steek gelaten. Voor hen zijn corona en de risico’s daarvan nog niet voorbij, meldt Ieder(in).
In een interview met Trouw vertelt Illya Soffer namens Ieder(in) dat er in het coronabeleid te weinig rekening wordt gehouden met mensen die risico lopen op gezondheidsschade door corona. Hierdoor trekt een deel van de samenleving zich juist terug, omdat zij bang zijn voor een besmetting. “Wij krijgen vijftig tot zestig meldingen per week van mensen die zich zorgen maken en vragen stellen over het risico dat ze lopen”, zegt directeur Soffer.
Houd rekening met elkaar
Ieder(in) signaleert dat het kabinet nauwelijks iets doet om verspreiding van het virus te beperken, terwijl een besmetting bij mensen in de risicogroep grote gevolgen kan hebben. Zowel Soffer als hoogleraar Infectieziekten Chantal Bleeker pleiten ervoor dat het kabinet meer kan doen om besmettingen te voorkomen. Niet door sociale beperkingen, maar bijvoorbeeld door het stimuleren van goede ventilatie, thuiswerken en digitaal onderwijs. “Benoem dat het belangrijk is om elkaar te blijven beschermen”, sluit Soffer af.
Door: Nationale Zorggids