Vrouwen en mensen met een beperking zijn onvoldoende vertegenwoordigd op de Nederlandse televisie. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Iets meer dan een derde van de personen in non-fictieprogramma's was vrouw in 2023. Minder dan één procent van de personen op tv had een voor het publiek waarneembare beperking.
Het CvdM liet in 2019 en 2021 een soortgelijk onderzoek uitvoeren. Toen waren vrouwen respectievelijk 37 en 39 procent van alle personen die op tv te zien waren. In 2023 was dat weer 37 procent. Volgens het onderzoek heeft 12 procent van de Nederlanders een zichtbare of onzichtbare beperking. Van alle mensen op tv in 2023 had maar 0,6 procent een publiek waarneembare beperking. Vaak zijn mensen met een beperking in beeld als patiënt of onderwerp van portret.
In het onderzoek zijn 1009 programma's geanalyseerd van zowel de NPO, als RTL Nederland en Talpa Network. Het gaat om programma's die in 2023 zijn uitgezonden.
Amma Asante, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, is bezorgd over de onderzoeksresultaten. "Deze cijfers tonen aan dat een groot deel van de samenleving onvolledig of onzichtbaar is op het scherm, en het Commissariaat is van mening dat dit dringend moet veranderen. Een eerlijke en inclusieve representatie is essentieel voor een divers medialandschap dat bijdraagt aan herkenning en betrokkenheid voor iedereen. Wij roepen de hele sector, zowel publiek als commercieel, op om hier gezamenlijk invulling aan te geven."
Door: ANP