In het nieuwe coöperatieve bordspel Uniekies werken kinderen samen om het water weer te laten stromen en de waterspeeltuin te redden. Elke Uniekie heeft in het spel zijn eigen beperking, maar ook een unieke kracht. Zo ervaren kinderen spelenderwijs wat het betekent om een beperking te hebben, en vooral: dat je met een beperking heel goed samen kunt spelen. Dit meldt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).
Met Uniekies leren kinderen op een leuke manier dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Ze ervaren dat ze beperkingen kunnen overwinnen door er slim mee om te gaan en hun krachten te bundelen. Het spel draagt zo bij aan een positieve beeldvorming van kinderen zonder beperking over kinderen die een beperking hebben. Het is daardoor niet alleen een leuk gezelschapsspel voor thuis, maar ook een hulpmiddel voor scholen en andere organisaties die een inclusieve samenleving en burgerschap hoog in het vaandel hebben staan. Het spel is voor iedereen vanaf 7 jaar (en met wat hulp ook vanaf 6 jaar).
Afstudeeronderzoek
Uniekies is gebaseerd op een afstudeeronderzoek van Janine Innemee voor de TUDelft naar hoe de mindset van kinderen over kinderen met beperkingen veranderd kan worden. De ontwikkeling is gedaan door Earth Games, expert op het gebied van coöperatieve spellen, in samenwerking met Panton, ontwerpstudio voor de zorg. Ook de Speeltuinbende was nauw betrokken. De ontwikkeling van het spel is in co-creatie met kinderen gegaan: kinderen met en zonder beperking en van verschillende leeftijden hielpen met testen en adviezen.
Opbrengst ten goede van NSGK
Uniekies verschijnt in het najaar 2019 en de voorverkoop is nu gestart. Tot 31 juli geldt de voorverkoopsprijs van € 42,50 in plaats van € 49,50. Het spel is te bestellen via www.uniekies.com. Een deel van de opbrengst van het spel komt ten goede aan de NSGK, die ook het initiatief nam voor de ontwikkeling van het spel. De stichting zet zich ervoor in dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen, leren en opgroeien.
Door: Nationale Zorggids