Normal_spuit_medicijnen

Het levensreddende geneesmiddel Zolgensma van farmaceut Novartis, dat ook wel het duurste medicijn ter wereld wordt genoemd, komt mogelijk naar Nederland om kinderen met de progressieve spierziekte SMA te helpen. De eenmalige gentherapie heeft een prijskaartje van 1,87 miljoen euro. Dit melden de Telegraaf en het Financieele Dagblad.

Zolgensma is sinds kort op de Amerikaanse markt beschikbaar, maar hier nog niet. De komende maanden buigt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zich over het medicijn dat via een infuus wordt toegediend. Vooral bij baby’s met de vaak dodelijke spierziekte SMA is een flinke verbetering van de spierfuncties en motoriek te zien.

Goedkoper dan door ministerie is berekend

Volgens het Financieele Dagblad buigt Zorginstituut Nederland ook over het medicijn. Mocht deze geschikt worden bevonden, kan het zijn dat, na goedkeuring door het EMA, Zolgensma ook in Nederland beschikbaar komt. Waar er eerst werd aangenomen dat het middel drie tot vier miljoen euro per behandeling zou kosten, lijkt er een aanzienlijk lager prijskaartje aan vast te kleven. De kosten worden over een periode van vijf jaar verspreid.

Twijfels over inzet Zorginstituut 

Novartis laat weten dat op de lange termijn juist een prijsvoordeel behaald kan worden. Andere geneesmiddelen moeten soms levenslang gebruikt worden en kosten op jaarbasis enkele honderdduizenden euro’s. Omdat Zolgensma slechts één keer nodig is, kan het een prijsbesparing opleveren. Spierziekten Nederland vindt de genoemde 1,9 miljoen euro vooralsnog veel te hoog en vreest dat wederom de prijs een dusdanig obstakel vormt om een medicijn niet naar Nederland te halen. Ook denkt de vereniging dat Zorginstituut onvoldoende gaat kijken naar de lange termijnresultaten, waardoor het de werkzaamheid als onvoldoende zal beoordelen. 

Door: Nationale Zorggids