Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats

De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal is door het 21-maartcomité uitgeroepen tot ‘Jonge activist van het jaar 2018’. Deze titel kreeg ze voor haar strijd voor een eerlijk loon voor mensen met een beperking. Ze kreeg landelijke bekendheid toen zij een brief schreef aan premier Rutte over het korten van het loon van mensen met een arbeidsbeperking. Zelf lijdt de Roosendaalse aan cerebrale parese, waardoor ze in een rolstoel zit. Dit meldt NU.nl.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken wilde in haar plan er voor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon betaald mogen worden, omdat zij vaak minder productief zijn dan reguliere werknemers. De inkomsten die de persoon met een lichamelijke of mentale beperking dan mist, zou via een uitkering bij de gemeente (deels) aangevuld kunnen worden. Het plan stuitte op veel kritiek en zorgde ervoor dat mensen met een beperking van zich lieten horen. Zo ook Noortje van Lith, die een brief schreef aan Mark Rutte.

Minder dan minimumloon

Het minimumloon verlagen zou oneerlijk zijn, “omdat ze al moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen”, aldus Van Lith. Van Ark moest uiteindelijk terug naar de tekenkamer om haar plan te verbeteren. Ook in het nieuwe plan van Van Ark wordt aangestuurd op een inkomen onder het minimumloon voor mensen die door hun beperking niet fulltime kunnen werken. “De veronderstelde aansporing om meer te gaan werken, is niet realistisch bij mensen die dat door hun beperking eenvoudigweg niet kunnen”, reageerde belangenorganisatie Ieder(in) daar eerder al op.

Regels versimpelen

Van Lith heeft daarom een nieuwe petitie opgezet: ‘Verander de Participatiewet!’. Hiermee hoopt ze alsnog een verschil te kunnen maken. Zo wil ze bijvoorbeeld simpelere regels voor zowel werkgever als werknemer. Nu zijn er nog zoveel verschillende regels van kracht dat dit oneerlijke kansen creëert tussen gemeenten. “Daarom roepen wij op: pas de regels aan en zorg ervoor dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen in elke gemeente.”

Door: Redactie Nationale Zorggids