Zonder geld voor initiatieven dreigen mensen met beperking nog meer te vereenzamen

Stichting Leer Zelf Online dreigt kopje onder te gaan. De organisatie die sociale projecten ontwikkelt voor mensen met een verstandelijke beperking heeft niet genoeg geld om ermee door te gaan. Dit komt deels door bezuinigingen in de zorg, maar ook doordat het geld dat er wel is naar onderzoeksbureaus, congressen, praatsessies en spreekbeurten van ‘chique mensen’ gaat, aldus oprichter Jacques de Wit. Hij vreest ervoor dat er straks steeds minder plekken zijn waar mensen met een beperking elkaar kunnen ontmoeten. Dit meldt RTL.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een grote r risico op sociaal isolement dan de rest van de bevolking. Er zijn genoeg projecten en organisaties die hier iets tegen willen doen, maar er is simpelweg geen geld voor. Dat ziet ook De Wit van Stichting Leer Zelf Online, die het internet en de samenleving toegankelijker maakt, bijvoorbeeld met ABC-Dat en sociale live-evenementen.

Nog kwetsbaarder en eenzamer

Maar de toekomst ziet er somber uit: er is bijna geen geld meer. “Er zijn nog minder plekken waar mensen met een beperking elkaar vinden. Ze zijn nog kwetsbaarder en eenzamer geworden. De politiek bestelt nog een vervolgonderzoek. Daar volgens steeds weer dezelfde conclusies uit, namelijk: mensen met een beperking zijn vaker eenzaam, daar zouden we eindelijk eens tegen moeten doen.” Probleem is echter dat de organisaties die daadwerkelijk initiatief nemen, daar geen geld voor krijgen. Dit bevestigt ook bijzonder hoogleraar Kennisontwikkeling LVB Xavier Moonen.

Organisatorisch en juridisch geen plekje

Moonen stelt dat de maatschappij organisatorisch en juridische drempels ziet om dit soort organisaties zonder verdienmodel ergens te plaatsen. Hierdoor glippen ze volgens hem door de mazen en moeten ze zichzelf redden, terwijl onderzoeksbureaus altijd voldoende geld hebben om het bekende probleem te onderzoeken. Immers, zij hebben wel een duidelijk organisatorisch en juridisch doel.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky