Normal_uitlaat_auto

In Nederland rijden zo’n vijfduizend mensen met een beperking of chronische ziekte in een dieselauto met een aanpassing aan het rem- en besturingssysteem. Door de invoering van milieuzones worden gemeenten steeds moeilijker toegankelijk voor mensen die van deze aangepaste auto’s afhankelijk zijn. Ieder(in) vraagt de Tweede Kamer om een oplossing. Dat meldt Ieder(in). 

De milieuzones moeten leiden tot een betere luchtkwaliteit. Op zich een goed streven, vindt Ieder(in) Maar elke gemeente stelt eigen regels en hanteert ook weer eigen mogelijkheden voor een ontheffing. Ook zijn er gemeenten die helemaal geen ontheffing toestaan. De regels voor de gemeentelijke milieuzones, stellen mensen in een aangepaste dieselauto zo voor grote problemen.

Kort gezegd komt het erop neer dat mensen met hun aangepaste dieselauto’s steeds moeilijker toegang krijgen tot dorpen en steden vanwege de strenge milieuzones. Dit botst met het belang van mensen met een beperking of chronische aandoening om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De aangepaste auto’s maken vaak het verschil tussen wel of niet zelfstandig op pad kunnen gaan, naar bijvoorbeeld het werk of naar school.

Een landelijk, eenduidig systeem voor vrijstelling of ontheffing is daarom van groot belang voor mensen die echt afhankelijk zijn van hun aangepaste auto. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt Ieder(in) om een helder landelijk ontheffingssysteem voor de milieuzones. Op 13 maart spreekt de vaste Kamercommissie over wegverkeer en verkeersveiligheid.

In de brief aan de Kamer vraagt de belangenorganisatie ook om een onderzoek naar versoepeling van de geldende geschiktheidseisen voor rijvaardigheid. Mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen vaak te maken met de strenge geschiktheidseisen waardoor ze hun ‘gewone’ rijbewijs verliezen. Ze mogen dan alleen nog privé gebruik maken van hun auto - of slechts heel gelimiteerd voor het werk. Ieder(in) wil dat wordt onderzocht of een versoepeling hiervan mogelijk is voor sommige beperkingen of aandoeningen.

Door: Redactie Nationale Zorggids