In de gemeente Utrecht zijn veel meer meldingen en signalen binnengekomen over fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) dan vooraf gedacht werd. Tussen december 2015 en april 2017 zijn er in totaal 113 meldingen en signalen binnengekomen, terwijl rekening werd gehouden met 35. De meldingen gingen voor het grootste deel over fraude door zorgverleners. Dit meldt Utrechtse Internet Courant.
Vooraf was niet duidelijk hoeveel fraude werd gepleegd met de persoonlijke budgetten. Met dit budget kunnen mensen met een beperking zelf hun zorg inkopen. Echter blijkt in de praktijk dat dit geld regelmatig onrechtmatig wordt gebruikt. Oorspronkelijk werd uitgegaan van 35 meldingen over een periode van zestien maanden. Dit werden er uiteindelijk fors meer. Van de meldingen ging 83 procent over fraude door de zorgaanbieder, 8 procent over de budgethouder en 9 procent over een combinatie van beide.
Aan het einde van 2015 werd een pilot gestart om de aanpak van pgb-fraude te verbeteren. Het college van burgemeesters en wethouders heeft een rapportage gemaakt over de activiteiten en uitkomsten van de aanpak van pgb-fraude. Zo zijn er van de 113 meldingen onderzoeken gestart naar 43 zaken. Een enkele keer is de betaling van het pgb stopgezet maar er waren ook een aantal zaken waarbij niet genoeg bewijs was om daadwerkelijk over te gaan tot actie.
Door: Redactie Nationale Zorggids