De verkiezingen in Nederland zijn onvoldoende toegankelijk voor mensen met een visuele of verstandelijke beperking. Beide groepen ervaren grote moeite met het lezen en invullen van het stembiljet en het lezen van praktische informatie over de verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens, zo meldt het college.
Maatregelen om de toegankelijkheid van de verkiezingen te vergroten, zijn vooral gericht op mensen met een lichamelijke beperking, met name rolstoelgebruikers. Het onderzoek laat zien dat de toegankelijkheid voor mensen met een visuele of verstandelijke beperking achterblijft.
Ruim 30 procent van de blinden en slechtzienden die in het onderzoek zijn bevraagd, vond het over het geheel genomen moeilijk om zijn of haar stem uit te brengen tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Degenen die hebben gestemd, ondervonden vooral problemen bij het lezen van het stembiljet en het invullen ervan. In totaal had negen van de tien moeite bij één of meerdere aspecten van het stemmen.
Voor mensen met een verstandelijke beperking vormde de voorbereiding een groot obstakel. De helft van hen heeft niet gestemd, ook niet via een volmacht. Het was voor hen bijvoorbeeld te lastig om de stempas of praktische informatie over het stemmen te begrijpen. Van degenen die wel hebben gestemd, ondervond 40% problemen in het stemlokaal, met name bij het lezen, begrijpen en invullen van het stembiljet. Zij hadden graag hulp gekregen in het stemhokje, maar de wetgeving staat dit nog niet toe.
Het College roept de overheid, gemeenten en politieke partijen op om de toegankelijkheid van de verkiezingen te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door het stembiljet te vereenvoudigen en informatie over de verkiezingen in begrijpelijke taal beschikbaar te maken. Bij de instructie van stembureaumedewerkers is daarnaast extra aandacht nodig voor de regel dat mensen met een lichamelijke of visuele beperking hulp mogen krijgen in het stemhokje van een persoon naar keuze. Het College roept bovendien op om de Kieswet aan te passen, zodat hulp in het stemhokje ook voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk is.
Door: Redactie Nationale Zorggids