Het televisieprogramma Mis(s)verkiezing komt na bijna elf jaar weer terug op televisie. Komend voorjaar zendt SBS6 de zoektocht naar de mooiste vrouw met een beperking uit. De presentatie is in handen van Lucille Werner. Roos Prommenschenckel, de winnares van de eerste editie, heeft tips voor vrouwen die willen deelnemen. Dat meldt RTL Nieuws.
De winnares van de eerste Mis(s)verkiezing hoopt dat vrouwen meedoen om een ambassadeur te worden voor mensen met een beperking. Deelnemers zouden zich niet moeten inschrijven om alleen een keertje of de catwalk te mogen lopen of om op tv te komen. Ze hoopt dat de toekomstige mis(s) zich inzet voor een toegankelijke samenleving.
Nadat Prommenschenkel in 2006 won, richtte ze een stichting op die zich inzet voor mensen met een beperking. Daaruit zijn onder andere een eigen aankleedlijn en producten voor aanpasbare rolstoelen en krukken voortgekomen. De Roos Prommenschenkel Foundation richt zich tegenwoordig vooral op toegankelijkheid. Treinvervoer is nu nog weinig toegankelijk voor mensen met een beperking.
“Ik vind het ongelooflijk dat op dit moment maar 3 procent van de mensen met een beperking met de trein reist. Het zorgt ervoor dat we niet volwaardig kunnen meedoen in de samenleving, en kost ook handenvol geld omdat we nu met de taxi gaan in plaats van het openbaar vervoer”, zegt Prommenschenkel, die rolstoelgebonden is door haar handicap Torticollis Spasmodica.
Mensen met een beperking durven vaak niet met een trein te reizen, omdat er lang niet overal in- en uitstaphulp beschikbaar is. Prommenschenckel pleit voor in- en uitstaphulpen op ieder station in Nederland. Nu zijn er nog 100 stations die daarvan voorzien zijn. In de komende tien jaar komen daar in ieder geval vijftig stations bij, zo zegde het kabinet in 2015 toe.
Bij mensen met de handicap Torticollis Spasmodica is de spierspanning in de nekspieren niet goed. Daardoor staat hun hoofd scheef. Als gevolg van de handicap maken hun hoofd, mond of oogleden ongewilde bewegingen. De ziekte ontstaat vaak tussen iemands dertigste en vijftigste levensjaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids