Normal_cli_ntenbelang_amsterdam

Het beleidsplan van de gemeente Amsterdam voor de toekomst van de sociale sector is optimistisch, ambitieus en vol goede bedoelingen, maar ook veel te vaag. Dat schrijft belangenbehartiger Cliëntenbelang Amsterdam in een brief aan de verantwoordelijke wethouders. De uitwerking van het Meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 zal in de praktijk lastig blijken omdat de ambities niet realistisch zijn. Dat meldt Cliëntenbelang Amsterdam. 

Vooral mensen die dagelijks structurele beperkingen ervaren in hun sociale, lichamelijke of psychische functioneren herkennen zich niet in het verwachtingsvolle beeld dat de gemeente schetst. In haar plan gaat de gemeente ervan uit dat de samenleving zich de komende jaren zal ontwikkelen tot een samenleving waarin meer plaats is voor laagdrempelige, kleinschalige activiteiten. Maar in de praktijk zien veel Amsterdammers die in de buurt actief zijn met lede ogen aan hoe steeds meer sociale initiatieven worden wegbezuinigd, zoals eettafels in de buurt, het opbouwwerk en ontmoetingsfuncties van het welzijnswerk.

In het plan van de gemeente, getiteld 'Alle Amsterdammers doen mee', staan de inspanningen die nodig zijn om een meer dragende samenleving te realiseren niet duidelijk in het plan omschreven. Cliëntenbelang roept de gemeente daarom op dat alsnog te doen. Een dragende samenleving in een stad als Amsterdam, waar veel alleenstaanden wonen, komt niet vanzelf tot stand. Cliëntenbelang maakt zich met name zorgen om een groep mensen die niet zelf om hulp vragen. Willen en kunnen Amsterdammers ook zorgen voor hun psychotische buurman, een gedragsgestoorde neef of een oma die niemand meer vertrouwt en hen uitscheldt? Volgens Cliëntenbelang Amsterdam moet de gemeente beter inspringen op de ondersteuning van kwetsbare Amsterdammers en hun omgeving. Daarnaast pleit de belangbehartiger voor een breed pakket aan basisvoorzieningen in de wijken, waarop in de afgelopen jaren juist flink is bezuinigd.

© Nationale Zorggids