Normal_normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les_autisme_adhd

Kinderen met een handicap, een chronische ziekte of een stoornis worden geweigerd door scholen. Hiermee gaan zij in tegen de Wet passend onderwijs, waarin staat dat ieder kind recht heeft op een plaats in het onderwijs. Het programma Nieuwsuur besteedde gisteren aandacht aan het probleem, dat vooral kinderen treft die van het primair onderwijs overgaan naar het voortgezet onderwijs. Dat meldt de NOS. 

Scholen gaan dicht voor de zomervakantie en weigeren volgens Nieuwsuur leerlingen in te schrijven. Tegenover ouders geven zij als argument dat de zorgplicht voor scholen pas op 1 augustus van kracht wordt. Als een kind naar een passende school buiten de eigen regio wil, moet een organisatie waarin scholen samenwerken nagaan of dat kan. Daarna is het overigens nog afwachten of de betreffende school wel plaats heeft.

Voor problemen tussen ouders en scholen is inmiddels een tijdelijke geschillencommissie ingesteld, maar het advies van deze commissie is niet-bindend. Bovendien neemt de commissie alleen zaken in behandeling waarin beide partijen zich gezamenlijk bij de commissie melden. Hilde Mertens van de geschillencommissie: 'We hebben wel wat telefoontjes gekregen van ouders van wie het kind niet wordt toegelaten. Ook van organisaties daaromheen. We hebben duidelijk gemaakt wat de afspraak is en je merkt dan toch dat ouders afhaken.'

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zegt het probleem te kennen. 'Scholen kunnen leerlingen niet altijd de ondersteuning bieden die ze nodig hebben, of ouders vinden het aanbod van de school niet goed genoeg. Daarom gaan we de ondersteuning voor deze groep kinderen beter organiseren.' De staatssecretaris benadrukt dat de scholen een zorgplicht hebben. 'Dat betekent dat zij vanaf 1 augustus voor alle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek moeten vinden. Op de eigen school en als die het zelf niet kan op een andere school.'

Het is niet duidelijk hoeveel ouders er zijn die problemen ondervinden bij het inschrijven van hun kind. Omdat een centraal meldpunt ontbreekt, kloppen ouders ook aan bij organisaties zoals de oudervereniging of het autismesteunpunt. Om meer gevallen bij het ministerie te kunnen aankaarten, heeft PvdA-Kamerlid Loes Ypma ouders opgeroepen zich bij haar te melden.

© Nationale Zorggids