Marieke Teitink, directeur van Woningcorporatie De Woningraat, is duidelijk trots terwijl ze door het nieuwe complex van de Schuylenburcht in Oudewater loopt. Ze benadrukt dat dit project een toekomstgerichte oplossing biedt, waarbij de 69 appartementen worden verhuurd aan zowel mensen met als zonder zorgbehoefte. Het doel van deze woonvorm is om mensen de mogelijkheid te geven zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Zo meldt het AD.
Dinsdag werd de laatste van de 69 sleutels uitgereikt. Van deze appartementen worden er 25 verhuurd als zorgwoningen via verzorgingshuis De Wulverhorst. Bewoners van deze woningen hebben nog geen intensieve zorg nodig, maar kunnen wel 24 uur per dag rekenen op ondersteuning indien nodig.
Een van de nieuwe bewoners, Willem Brenkman (65), vertelt dat hij bezig is met de inrichting van zijn nieuwe appartement en dat hij zich op zijn gemak voelt met de wetenschap dat zorg binnen handbereik is. Onlangs had hij te maken met een gezondheidsprobleem, en de nabijheid van zorgpersoneel geeft hem een gerust gevoel.
Gemengde gemeenschap van zorgbehoevenden en zelfstandige bewoners
Het project valt op door de integratie van verschillende soorten bewoners. Mensen met een zorgvraag, zoals Brenkman, zullen buren hebben zonder enige zorgbehoefte. Dit leidt tot een gevarieerde gemeenschap waarin bewoners met verschillende achtergronden en behoeften samenleven. Het doel is dat deze diversiteit bijdraagt aan sociale interactie en steun binnen de gemeenschap.
Alle bewoners huren hun appartement van De Woningraat, ongeacht of ze zorg ontvangen. Joyce Jacobs, directeur van De Wulverhorst, legt uit dat de bewoners in de 25 zorgwoningen een indicatie hebben voor langdurige zorg, maar dat de overheid wil dat deze mensen, zolang de zorgbehoefte niet intensief is, zelfstandig blijven wonen.
Nieuwe benadering van zorg en wonen
Volgens Jacobs biedt dit woonconcept een oplossing voor mensen die lichte zorg nodig hebben, zonder dat ze meteen naar een verpleeghuis hoeven te verhuizen. De bewoners blijven zelfstandig, maar hebben 24-uurszorg beschikbaar en krijgen een oproepsysteem waarmee ze hulp kunnen inroepen als dat nodig is.
Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte in het complex die bedoeld is als ontmoetingsplek voor zowel bewoners als buurtgenoten. Hoewel bewoners niet verplicht zijn om elkaar te helpen, wordt verwacht dat door onderlinge contacten een gevoel van saamhorigheid ontstaat, waardoor bewoners elkaar in de praktijk vaak wel zullen ondersteunen.
Doorstroom en nieuwe kansen voor starters
Naast de zorgvoorzieningen is het complex bijzonder door de toegepaste experimentregeling, waarbij bewoners die een eengezinswoning achterlieten voorrang kregen bij de toewijzing van de appartementen. Hierdoor is er in Oudewater weer meer woonruimte beschikbaar gekomen. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt, iets waar Woningcorporatie De Woningraat erg tevreden mee is. Bovendien worden ook starters in het complex verwelkomd, wat bijdraagt aan een gemengde bewonersgroep.
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer