Miljonairsdorp Bloemendaal vecht komst hospice met succes aan

Een groep inwoners van het rijke dorp Bloemendaal heeft zich met succes verzet tegen de komst van een hospice. Door te dreigen met zware juridische stappen, heeft Hospice Haarlem het plan weer ingetrokken. De instelling was bedoeld voor terminaal zieke mensen waar ze hun dagen in rust kunnen doorbrengen, maar een kleine groep inwoners zou overlast voorzien, bijvoorbeeld door grotere parkeerdrukte, lijkwagens door de straat en kinderen die terminaal zieke mensen zouden zien. Dit meldt BNNVARA.

De meeste Bloemendalers hadden geen problemen met de komst van het hospice in het landhuis van overleden vastgoedmagnaat Theo Eichholtz. Deze was door de familie ‘gedoneerd’. Hospice Haarlem zou er 20 jaar gratis gebruik van mogen maken. De villa heeft een eigen oprijlaan, zodat bezoekers hun auto daar overlastvrij zouden kunne parkeren. Een kleine groep inwoners van het dorp diende echter bezwaar in bij de gemeente. Ze vreesden voor zichtbaar brandende bedlampjes, parkeerdrukte en waren bang dat lijkwagens door hun straat zouden rijden. Een andere klacht was dat kinderen ernstig zieke mensen zouden tegenkomen.

Mooie nagedachtenis 

De klagers wilden de komst van het hospice tegengaan door naar de Hoge Raad te stappen. Omdat dit het hospice te veel tijd en geld zou kosten, heeft de instelling besloten zich niet in het dorp te vestigen. “Wij willen mensen die ons zo hard nodig hebben helpen. Dat had gekund met deze kans. Het is erg jammer, ook voor de familie. Zij hadden het hospice op deze plek als een mooie nagedachtenis aan Theo gezien, aldus directeur Pauline Jäger van Hospice Haarlem.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky