Een deel van de mensen met een beperking of chronische aandoening voelt zich "buitenspel gezet" door het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zegt directeur Illya Soffer van het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).
De organisatie vraagt om meer aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Zij lopen namelijk nog steeds een risico op ernstige ziekte, gezondheidsschade of een achteruitgang van hun conditie door een coronabesmetting. Ook als ze gevaccineerd zijn, zo stelt Soffer. Ieder(in) wil dat het kabinet meer doet voor de bescherming van mensen met een beperking of chronische ziekte.
Het OMT zegt in het laatste advies aan het kabinet dat door te versoepelen terwijl de besmettingsaantallen nog zo hoog zijn, een "grotere verantwoordelijkheid" ontstaat "naar én bij kwetsbare personen". Het OMT stelt dat iedereen rekening zou moeten houden met kwetsbaren, door extra afstand te houden. "Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij kwetsbare personen om zichzelf te beschermen, door bijvoorbeeld drukte te vermijden, een neusmondmasker te gebruiken", aldus het expertteam.
Verstandige manier
Soffer: "Die verantwoordelijkheid wordt nu te veel bij mensen zelf neergelegd. Terwijl het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid ook een verantwoordelijkheid van de overheid is." Ieder(in) wil dat er op een "verstandige manier" wordt versoepeld, die niet "hele groepen mensen uitsluit".
Bij het netwerk zijn 238 belangenorganisaties en patiëntenverenigingen aangesloten. Het gaat onder meer om verenigingen van patiënten met een nieraandoening, hiv, astma of ernstig overgewicht.
Door: ANP