De investering in de ‘testmaatschappij’ van 925 miljoen is te groot, niet duurzaam en slecht getimed. In een manifest dat deze week verscheen op initiatief van Joep de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ, en Maurice van den Bosch, CEO van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, riepen zij samen met aantal andere ziekhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen de regering op om te stoppen met die investering. Marie-José van Gardingen, woordvoerder bij CZ, onderstreept in een kort interview nog eens de boodschap. "Waarom gaat dat geld in hemelsnaam niet naar preventie?"
"Het gaat ons niet echt om die Fieldlab-evenementen", legt Van Gardingen uit. "Het gaat ons er vooral om dat je 925 miljoen euro investeert in een nieuwe infrastructuur, terwijl er al een testinfrastructuur van de GGD bestaat. Dan zou je er nog iets naast plaatsen – Fieldlabs, testen voor toegang - die waarschijnlijk maar een paar maanden gebruikt wordt, omdat in juli al veel mensen gevaccineerd zijn. We verwachten ook niet dat er veel mensen zijn die, als ze eens naar een terrasje willen, eerst nog langs een teststraat willen rijden. We vinden het een investering die niet heel duurzaam is."
Voorkomen is beter dan testen
"Als je daarnaast weet dat overgewicht en leefstijl van invloed zijn op allemaal ziektes – bijvoorbeeld welvaartziektes maar ook een besmettelijke ziekte als Corona – waarom besteed je dat geld dan niet duurzaam in allerlei leefstijl programma’s? Aan stoppen met roken bijvoorbeeld, of aan meer bewegen. Stel nu dat er straks een ander virus komt! Als mensen meer zouden bewegen en aandacht zouden besteden aan hun leefstijl, dan zouden ze beter bewapend zijn. Ga nu niet uit van het angstige – investeren in iets wat je maar een paar maanden gebruikt – maar ga uit van de kracht van de mensen, zeggen we met het manifest. Help mensen zich krachtiger te weren tegen ziektes, door bijvoorbeeld veel meer te investeren in de ‘voorkant’. Dus, door te voorkomen dat mensen ziek worden."
Niet anti-testen
‘We zijn niet anti-testen, maar het grootste deel van dat geld wordt geïnvesteerd in een infrastructuur die we als samenleving maar heel kort gaat gebruiken. Dat er in een nieuwe testinfrastructuur geld wordt gestoken is begrijpelijk, maar dit is bijna een miljard! Waarom steek je dat niet in preventie? Dat wordt de uitdaging voor de komende jaren namelijk. En, daarin ga je dus ook uit van de kracht van mensen.’
Van Gardingen denkt daarnaast dat veel mensen niet veel zin in hebben in al te veel getest – zoals eerder deze week bleek uit de tegenvallende interesse voor een ‘testbezoek’ aan de Efteling. Daarbij: als ook nog eens geld moet kosten, wie heeft er dan zin in, vraagt ze zich af. ‘Ik zie niet voor me dat een gezin met een minimaal inkomen zich speciaal laat testen voor een uitje. Als je vaart maakt met vaccineren hoeft het ook helemaal niet! Als de samenleving in juli weer opengaat – wat we natuurlijk allemaal hopen – waarom zou je dan investeren in een testsamenleving?’
Door: Nationale Zorggids / Karst Tjoelker