De Gezondheidsraad heeft twee nieuwe adviezen uitgebracht: 1) zet het coronavaccin van AstraZeneca ook in voor 65-plussers en 2) bij de drie vaccins die nu worden ingezet (Pfizer, Moderna en AstraZeneca) is een tweede dosis nodig om voldoende bescherming te bieden. Blijf twee doses toedienen en stel de tweede dosis niet verder uit. Mensen die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad, kunnen wél met een dosis toe. Dit meldt de Gezondheidsraad.
De vaccins die nu worden ingezet in Nederland bestaan uit twee doses. Bij het Pfizer-vaccin wordt de tweede prik na ongeveer zes weken gezet, bij Moderna na vier weken en bij AstraZeneca na twaalf weken. Door de tweede prik uit te stellen of helemaal te laten vervallen zouden meer vaccins beschikbaar komen voor ouderen of hoog-risicopatiënten die nog niet gevaccineerd zijn. Toch vindt de Gezondheidsraad het geen goed idee om de tweede dosis verder uit te stellen of te laten vervallen. Dat kan namelijk leiden tot ziekte en het ontstaan en verspreiden van virusvarianten.
Besmet met coronavirus
De Gezondheidsraad heeft ook gekeken naar het vaccineren van mensen die al besmet zijn geweest met het coronavirus. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die mensen na een infectie opbouwen ten minste een halfjaar aanhoudt. Ook blijkt dat één dosis vaccin na een eerder doorgemaakte infectie voor en flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus zorgt. Daarom adviseert de raad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest, met slechts één dosis te vaccineren.
AstraZeneca bij 65-plussers
Tot slot heeft de raad gekeken naar de inzet van AstraZeneca. In een eerder advies stond dat het vaccin het beste ingezet kon worden bij mensen tot 65 jaar, maar recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt. Om zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte te voorkomen is het van groot belang om zo snel mogelijk alle ouderen van oud naar jong te vaccineren, zeker gezien de verwachte verdere toename van het aantal besmettingen.
Door: Nationale Zorggids