(Novum) - Voor velen brengt het regelen van een vakantie de nodige voorpret met zich mee. Maar dat geldt niet voor mantelzorgers die niet kunnen terugvallen op hun familie. Door de bezuinigingen in de zorg levert het regelen van vervangende zorg voor hun hulpbehoevende dierbare vooral frustraties op. Dat stelt Mezzo, de landelijke vereniging die de belangen van mantelzorgers behartigt, woensdag.
De organisatie ontving dit jaar veel meer vragen en klachten over vervangende zorg dan vorig jaar. Mantelzorgers stuiten op veel regelwerk en worden van het kastje naar de muur gestuurd. "Mantelzorgers zijn nu maanden in plaats van weken bezig om opvang te regelen. Sommigen zijn zo moe van alle voorbereidingen, dat ze het bijna opgeven'', zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.
Volgens de organisatie is het sinds januari een stuk moeilijker om tijdelijke opvang voor bijvoorbeeld een zorgbehoevende partner in een verpleeghuis te regelen. De opnamecriteria zijn strenger dan vorig jaar. Daarnaast zijn er minder logeerplekken doordat verpleeghuizen inkrimpen.
Volgens Hoogendijk hebben de meeste zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekering wel een vergoeding opgenomen voor drie dagen vervangende zorg. "De mantelzorger kan er dan wel even tussenuit, maar dan is de zorg voor bijvoorbeeld de hulpbehoevende partner nog steeds niet geregeld. Eigenlijk moet iemand eerst in het ziekenhuis opgenomen worden, voordat vervangende zorg geregeld kan worden. En dat wil je juist niet'', aldus de directeur.
Ze onderstreept dat vakantie voor iedereen belangrijk is, ook voor hardwerkende mantelzorgers. "Juist als het nog goed gaat, is het belangrijk dat je als mantelzorger er even tussenuit kan. Dat voorkomt overbelasting.''
Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, mensen die hulp geven aan een zorgbehoevend familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 van hen zijn volgens Mezzo overbelast door hun mantelzorgtaken.