Logo_levenseindekliniek

(Novum) - De Levenseindekliniek heeft de laatste twee jaar van ruim 1500 mensen een euthanasieverzoek ontvangen. Daarvan kregen 205 mensen ook daadwerkelijk euthanasie via de kliniek en werden 117 mensen alsnog door hun eigen arts geholpen. Dat heeft de in 2012 opgerichte kliniek donderdag bekendgemaakt.

De kliniek krijgt met name 'complexere euthanasieverzoeken', zoals van dementerenden en psychiatrische patiënten. Ook mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten worden geholpen. Die groepen krijgen volgens de kliniek vaak nee te horen van hun eigen arts.

De cijfers wijken sterk af van het landelijke beeld, staat te lezen in een verklaring. Van de mensen die euthanasie kregen van artsen in de kliniek leed bijvoorbeeld bijna de helft aan een aandoening als ALS en MS, de gevolgen van een hersenbloeding of een ernstige longziekte. Landelijk was dat ruim twintig procent. Twaalf procent van de geholpen patiënten had kanker, tegenover 78 procent landelijk.

Daarnaast had zes procent van de geholpen patiënten een psychiatrische aandoening, terwijl dat landelijk om 0,3 procent ging. 14,5 procent was dementerend, tegenover 1 procent landelijk. De jongste patiënt die door de kliniek werd geholpen is 38 jaar, de oudste 101 jaar.

Op een congres dat donderdag plaatsvindt presenteert de kliniek plannen om kennis onder de medische beroepsgroep te verspreiden. Zo moet de kliniek uiteindelijk overbodig worden doordat mensen die nu worden afgewezen door hun eigen arts, in de toekomst wel worden geholpen dankzij meer kennis.

Ook wordt op het congres stilgestaan bij de dood van oud-minister Els Borst, die lid was van de adviesraad van de kliniek en het congres zou openen. Borst was een van de drijvende krachten achter het idee van de kliniek als expertisecentrum, aldus de directeur.

Met name de christelijke partijen stonden in 2012 niet achter het idee van de kliniek om mensen met een euthanasiewens te helpen die door hun eigen arts niet geholpen konden worden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet destijds weten geen bewaar te hebben tegen de kliniek.