Ruim 75 procent van alle eenoudergezinnen leeft op of onder de armoedegrens. Uit onderzoek blijkt dat alleenstaande ouders hier zelf maar zeer beperkt iets aan kunnen doen. Ze staan alleen voor de zorgtaken en ze moeten in hun eentje het gezinsinkomen verdienen. Daarbij is beleid vaak ook niet afgestemd op hun specifieke positie en zitten ouders daardoor klem. Het lukt het niet om uit de armoede te komen en ze raken in een sociaal isolement. GroenLinks en de SP vragen de regering daarom alleenstaande ouders beter te ondersteunen. Daarvoor dienden zij vorige week een motie in waarover op dinsdag 10 november wordt gestemd. Dit meldt Stichting Single SuperMom.
In de motie vragen GroenLinks en SP de sociale, psychologische en economische ondersteuning aan eenoudergezinnen te versterken om alleenstaande ouders te helpen de armoedespiraal te doorbreken. Stichting Single SuperMom, een platform voor alleenstaande moeders, is blij met de motie. “Wij zien dit als een belangrijke stap naar de verandering en aandacht voor alleenstaande ouders waar wij al tien jaar voor pleiten”, zegt directeur Eva Yoo Ri Brussaard.
Schrijnende verhalen
Single SuperMom krijgt dagelijks vragen van moeders die niet meer weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen en wanhopig zijn. Huisvesting is een groot probleem. Er zijn te weinig betaalbare woningen. Andere moeders zijn door corona hun – vaak flexibele – baan kwijtgeraakt. De verhalen verschillen, maar ze zijn vrijwel allemaal schrijnend, aldus Brussaard. “Als een alleenstaande moeder de huur niet kan betalen, verliest ze niet alleen haar huis, maar ook haar kinderen. Dan moet de moeder worden opgevangen en de kinderen, die hierbij regelmatig ook nog op verschillende plekken terechtkomen en ook de steun die ze aan elkaar kunnen hebben, kwijtraken.”
Toekomstperspectief
De motie van GroenLinks en de SP kan ervoor zorgen dat alleenstaande ouders de juiste ondersteuning krijgen die weer meer toekomstperspectief kan bieden. Veel ouders weten bijvoorbeeld niet van welke armoederegelingen zij gebruik kunnen maken. Ook zien zij door alle problemen vaak niet meer wat het begin zou kunnen zijn van een mogelijke oplossing om iets aan die problemen te doen. Brussaard hoopt dat de Tweede Kamer de motie zal steunen.
Door: Nationale Zorggids