Eerste gemeente in Midden-Limburg biedt babystartpakketten aan

De gemeente Roermond biedt als eerste in Midden-Limburg babystartpakketten aan voor (toekomstige) ouders met een kleine portemonnee. Deze ouders, die op of onder 130 procent van het sociaal minimum leven, kunnen gratis een babystartpakket krijgen dat voorziet in de basisbehoeften van hun baby. Om stress en zorgen over de babyuitzet te minimaliseren, wordt het pakket wordt al tijdens de zwangerschap verstrekt. In het pakket zit kleding, bed- en badtextiel, en verzorgingsproducten, genoeg voor de eerste twee levensjaren van het kind. Dit meldt de gemeente Roermond.

Dit initiatief is een concreet resultaat van de lokale coalitie ‘Kansrijke Start’, die afgelopen voorjaar werd gevormd. De coalitie, bestaande uit diverse partners in en rondom de geboortezorg, zet zich in om kinderen in Roermond een goede start te geven. Naast de babystartpakketten wil de coalitie bestaande samenwerkingen verder intensiveren en nieuwe initiatieven opzetten om de situatie voor kwetsbare gezinnen te verbeteren.

Verloskundigen, kraamzorg, jgz en huisartsen

Organisaties in de geboortezorg, zoals verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, welzijnsorganisaties en hulpverleners zijn bevoegd om het pakket te verstrekken. Zij bespreken de mogelijkheid met de ouders, die zelf ook het gesprek hierover kunnen openen.

Vroegtijdig stress wegnemen

Wethouder Marianne Smitsmans is trots op dit initiatief: "Het is cruciaal om al vroeg in de zwangerschap zorgen en stress bij ouders weg te nemen. Hulpverleners spelen een essentiële rol bij de aanvraag van de pakketten. We verwachten jaarlijks ongeveer honderd pakketten uit te reiken. Dit is een belangrijke stap om kinderen in kwetsbare situaties een kansrijke start te geven."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky