Nog niet alle lidstaten willen gelijke erkenning ouderschap
14 juni 2024 om 13:04
< 1 min lezen

Nog niet alle lidstaten willen gelijke erkenning ouderschap

De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

De ministers nemen hier vrijdag geen besluit over, zei Van Tigchelt. De discussie spitst zich vrijdag vooral toe op de erkenning van het ouderschap bij draagmoederschap, waarover binnen Europa veel onenigheid is. Het voorstel van de Europese Commissie gaat ook over het erkennen van kinderen van lesbische ouders.

Gelijke regels

De commissie wil dat de regels voor erkenning van het ouderschap in de hele EU worden gelijkgetrokken. Doel daarvan is ervoor te zorgen dat kinderen van een draagmoeder of een lesbische ouder onder nationale wetgeving dezelfde rechten hebben op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, voogdij of erfopvolging.

Juridische gevolgen

Naar schatting 2 miljoen kinderen kunnen nu te maken krijgen met de gevolgen van deze verschillen van erkenning. Juridisch gezien kunnen zij hun ouders verliezen als ze naar een andere lidstaat gaan. Zo’n ouder mag soms bijvoorbeeld niet met het kind reizen of beslissen over een dringende medische ingreep.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    Gisteren om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38