Normal_geweld_vuist

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: geweld tegen doktersassistenten, Bruins sust onrust om inseminatievergoeding lesbische stellen en alleenstaande vrouwen én aandacht voor een onbekend syndroom: Usher. 

Maandag: doktersassistent heeft steeds vaker te maken met geweld op het werk

Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Het gaat dan om schelden en dreigen, maar ook om spugen, vernielen, slaan, schoppen en dreigen met een bijl, mes of vuurwapen. In een aantal gevallen moest zelfs de politie eraan te pas komen. Hierdoor zijn veel doktersassistenten angstiger en banger. Ze zijn boos, van slag en hebben langdurig fysieke klachten en voelen zich verdrietig en onveilig.

Dinsdag: documentaire over syndroom van Usher in de spotlight

‘Voor het donker wordt’ is een documentaire over twee zussen die beiden het syndroom van Usher hebben. De meiden van 18 en 20 jaar oud zullen in de toekomst volledig doof en blind worden. Wanneer weten ze echter niet. Afgelopen dinsdag werd de docu uitgezonden en is nu terug te zien op NPO Start.

Woensdag: tijdelijks overgangsregeling kunstmatige inseminatie met donorzaad

Zorgverzekeraars zullen dit jaar kunstmatige inseminatie met behulp van een donor tijdelijk blijven vergoeden voor de situaties waarbij een medische indicatie ontbreekt. De overgangsregeling geldt voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen die al in een traject zitten én voor vrouwen die later dit jaar met de behandeling starten. Hiertoe hebben verzekeraars besloten op aandringen van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg nadat er onrust ontstond over de afschaffing van deze inseminatievergoeding. Achteraf bleek echter dat de behandeling officieel niet in het basispakket zet voor deze doelgroepen.

Donderdag: groeiend gebruik crystal meth in Amsterdam

Het gebruik van crystal meth, ofwel methamfetamine, in Amsterdam liet afgelopen jaar een opvallende stijging zien. Meth wordt in Nederland erg weinig gebruikt, maar in Amsterdam wwas vorig jaar sprake van een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar. Een verklaring hiervoor is er echter niet.

Vrijdag: NZa tikt verzekeraars op de vingers om aanpak wachttijden

Als het aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt, doen zorgverzekeraars er meer aan om ervoor te zorgen dat hun verzekerden op tijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Niet alle verzekeraars leveren voldoende inspanning om kwetsbare groepen patiënten op tijd aan zorg te helpen. 

Door: Nationale Zorggids