Vandaag wonen de Kinderombudsman, Defence for Children, de Raad voor Strafrechttoepassing en de Jeugdbescherming samen met ander hulporganisaties een hoorzitting in de Tweede Kamer bij. Zij willen dat vrouwen de mogelijkheid hebben om in het geheim te bevallen, zonder dat de naam van de moeder op de geboorteakte komt te staan. De naam zou alleen in een speciaal register moeten komen, waarin het kind vanaf zijn zestiende inzicht heeft. Dat meldt de Telegraaf.
De organisaties zitten vandaag, op initiatief van de D66, bij een hoorzitting waar wordt gepraat over het te vondeling leggen van een kind. Vrouwen kunnen bevallen ‘onder geheimhouding’, echter vinden de hulporganisaties dit systeem niet waterdicht. Met name omdat de naam van de moeder op de geboorteakte komt te staan. Bovendien wordt haar naam bij diverse overheidsinstanties geregistreerd. Daarmee bestaat de kans dat deze informatie uitlekt. Jaarlijks worden daardoor één tot twee vondelingen en vier dode baby’s gevonden.
D66 pleit samen met de betrokken organisaties voor het bevallen onder een pseudoniem. Zo worden vrouwen die vrezen voor hun eigen veiligheid of de veiligheid van hun baby beschermd omdat zij niet met hun eigen naam op de papieren komt te staan. Toch krijgt het kind later de kans om te achterhalen wie zijn moeder is. “Wij hopen op deze manier een alternatief te bieden aan deze vrouwen in nood, en waarborgen dat kinderen die willen weten wie hun biologische moeder is deze gegevens kunnen opvragen”, zegt Vera Bergkamp, Kamerlid van D66.
Door: Redactie Nationale Zorggids