Er heersen veel misvattingen over de oorzaak van miskramen. Tijdens onderzoek bleek dat deze misvattingen er bij de helft van de vrouwen toe leidde dat zij kampte met een schuldgevoel nadat ze een miskraam kregen. Een derde van hen dacht dat zij de miskraam had kunnen voorkomen. Dit meldt Gezondheidsnet.
NZG
'Helft vrouwen last van schuldgevoel na miskraam'
-Onderzoekers van het Albert Einstein College in New York vroegen 1000 volwassenen om een enquête over miskramen in te vullen. Hieruit blijkt dat er veel misvattingen over miskramen de ronde doen. Zo dacht de helft van de mensen bijvoorbeeld dat miskramen weinig voorkomen, terwijl het tegendeel juist het geval is.
Deze misvattingen kunnen het leed van vrouwen die een kindje tijdens de zwangerschap verliezen echter vergroten, zo concluderen de onderzoekers. Veel van de vrouwen dachten namelijk dat zij een miskraam hadden gekregen omdat ze iets verkeerds hadden gedaan. Dit komt onder meer omdat veel van de respondenten dachten dat miskramen veroorzaakt worden door zwaar tillen, medische problemen, genen, eerdere abortussen of het gebruik van een spiraaltje of een ander conceptiemiddel. 76 procent van de respondenten dacht daarnaast dat miskramen veroorzaakt werden door langdurige stress. “Dit is echter bijna nooit het geval”, aldus Iris Dori, medisch directeur bij Staten Island University Hospital in New York City. “De meeste miskramen zijn een gevolg van genetische abnormaliteiten tijdens de zwangerschap. We weten nog niet precies wat de exacte oorzaak is voor een miskraam, maar de meeste miskramen zijn niet te voorkomen. Het verraste me dat de patiënten zoveel verkeerde informatie hebben en dat de patiënten hierdoor veel schuldgevoel en spijt hadden.”
28 procent van de vrouwen die een miskraam hadden gekregen schaamde zich hiervoor. Ook voelden veel van de vrouwen zich alleen na een miskraam. Volgens de onderzoekers worden de vrouwen geholpen wanneer ze de oorzaak van de miskraam weten. Ook verminderde het gevoel van eenzaamheid wanneer de vrouw de mensen in de omgeving vertelde over de miskraamervaring.
© Nationale Zorggids