In zeker vijf gemeenten kunnen gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire terecht bij een meldpunt. Zij kunnen via dit speciale meldpunt of via een e-mailadres aanspraak maken op ondersteuning van hun gemeente. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Gemeenten hebben 11 miljoen euro van de overheid gekregen om gedupeerde ouders onder meer te helpen bij schulden, werk(loosheid), opvoedingsondersteuning en huisvesting. Uiteindelijk is het aan een onafhankelijk bureau om vast te stellen hoeveel geld nodig is voor de in totaal ruim 8.000 gedupeerden.
Ouders die door de Belastingdienst onterecht zijn aangewezen als fraudeur, kunnen onder andere in Twenterand, Tubbergen, Haarlemmermeer, de Drechtsteden en Arnhem terecht bij een speciaal voor hen ingericht meldpunt.
Vertrouwen heeft flinke deuk opgelopen
“Het zal je maar gebeuren dat je ineens grote bedragen aan de Belastingdienst moet terugbetalen, boetes krijgt en/of buiten je eigen schuld als fraudeur te boek komt te staan”, zegt wethouder Martien Louers van de Arnhemse PvdA-tak. Het vertrouwen van deze mensen in de overheid heeft een flinke deuk opgelopen. Ze hoopt dat Arnhem in contact kan komen met gedupeerde huishoudens zodat zij geholpen kunnen worden. “De gemeente staat naast de Arnhemse gedupeerden en kan en wil helpen.”
In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wonen de meeste gedupeerde ouders, maar daar zijn vooralsnog geen meldpunten te vinden. In Rotterdam gaat alles nu nog via het reguliere aanbod, in Den Haag kan men een persoonlijk gesprek aangaan met sociaal raadslieden en in Amsterdam helpt een speciaal team ouders met bijvoorbeeld schuldproblemen.
Door: Nationale Zorggids