Samen met de gemeenten in de buurt maakt Leiden 650.000 euro aan subsidie vrij. Met dit geld kunnen ‘Vitality Clubs’ gestimuleerd worden. Bij deze clubs worden sportactiviteiten georganiseerd door 55-plussers Nederland heeft op dit moment ongeveer dertig van deze clubs, aldus NOS.
In 2016 werden de eerste clubs in Leiden opgericht. Het is toen begonnen met drie clubs, maar met de gemeentelijke subsidie is de verwachting dat er zo’n twintig clubs bijkomen in de regio van Leiden. Hoogleraar vitaliteit David van Bodegom van Leyden Academy stemt in met deze verwachting. "Ik hield een lezing over het belang van bewegen bij ouderen. Van drie maanden bij de fysio knappen veel senioren enorm op", zegt Van Bodegom over het opzetten van de eerste beweegclub voor ouderen in de regio. "Daarna kwam er een man naar me toe en zei: wat u vertelt, doen wij al zes jaar elke ochtend, zonder de fysio."
Overal mogelijk
Van Bodegom kreeg een uitnodiging om eens langs te komen. Hij zag daar zestig ouderen die met veel plezier ochtendgymnastiek aan het uitoefenen waren. Ook merkte hij meteen dat er geen fysiotherapeut en aparte ruimte voor nodig is. Hieruit concludeerde hij dat deze activiteiten in alle wijken uitgeoefend kunnen worden. Van Bodegom heeft de ambitie om het aanbod clubs behoorlijk uit te breiden. Uiteindelijk wil hij dat iedere wijk in Nederland een eigen club heeft. Voor de komende jaren is het doel om het aanbod uit te breiden naar 300 clubs, aldus Van Bodegom.
Door in beweging te blijven, blijf je langer fit en dat geldt ook voor ouderen, volgens Van Bodegom. Met deze clubs bouw je ook nieuwe sociale contacten op. Zelf een beweegclub opzetten is ook een mogelijkheid en volgens de hoogleraar heb je daar niet per se de hulp van anderen bij nodig. Hij geeft aan dat de grootste kracht die van de mensen zelf is, begin gewoon en maak er een succes van, geeft hij iedereen mee.
Door: Nationale Zorggids / Parris Fokkema