Normal_zonnebril_zon_zwemmen_meisje_kind_water_zwembad

Uit onderzoek is gebleken dat veel buiten zijn goed is voor de ontwikkeling van kinderogen. Maar veel uv-straling is dat juist níét. Het Oogfonds geeft daarom uitleg over de risico's en tips voor betere bescherming nu kinderen met de vakantie voor de deur veel tijd buiten in de zon zullen doorbrengen.  Dit meldt het Oogfonds.

Steeds meer kinderen in Nederland worden bijziend. Een serieus probleem, want van alle kinderen met een bril van -6 of meer, wordt later één op de drie ernstig slechtziend of blind. Bijziendheid (myopie) is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten het risico verhoogt. Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen iedere half uur een korte pauze van het lezen of kijken op beeldscherm en met de ogen minstens dertig centimeter afstand te bewaren van beeldschermen. Ook is het voor kinderen gezond om minstens twee uur per dag buiten te zijn.

Een overdosis uv-straling verhoogt echter het risico op een oogziekte op latere leeftijd. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Hun ogen zijn daardoor extra kwetsbaar in de zon. Een goed passende zonnebril met 100 procent uv-filter is dan ook essentieel voor goede oogbescherming. Met name in de zomer tussen 11 uur en 15 uur is een zonnebril onmisbaar om blijvende schade aan de ogen te voorkomen. Dat geldt ook op een bewolkte dag: grofweg de helft van alle uv-straling komt door de bewolking heen.

De ogen van kinderen met blond haar en blauwe ogen zijn extra gevoelig voor uv-straling. Daarnaast speelt leeftijd een rol: hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby's is het daarom oppassen geblazen. Hun gezichtje dient altijd in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om babyogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Daarom geeft het Oogfonds op www.gezondekinderogen.nl advies over het gezond houden van kinderogen. Daar kan ook het gratis informatiepakket 'Gezonde kinderogen' aangevraagd worden. Naast advies bevat dit pakket vrolijke beloningsstickers voor buiten spelen en een oogtest-poster.

© Nationale Zorggids