De geestelijke gezondheid van mensen die zogenoemd platformwerk doen, is slechter dan dat van mensen die dit werk niet doen. Dat meldt Erasmus University Rotterdam.
Voorbeelden van platformwerk zijn het bezorgen van maaltijden, het aanbieden van taxiritten of het doen van schoonmaak- en kluswerk via een online platform. Het aantal platformwerkers zit enorm in de lift. In 2020 waren er in de EU ongeveer 28 miljoen. Naar verwachting loopt dat op tot 43 miljoen in 2025.
Moe en eenzaam
Universitair docent Yuri Scharp zegt dat platformwerkers geregeld uitgeput zijn door fysieke en mentale druk. “Ook ervaren ze minder vrijheid en vinden ze het werk eentonig”. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat platformwerkers weinig contact hebben met collega’s en weinig emotionele steun ervaren. Verder vinden ze de balans tussen werk en privé slecht en ervaren ze veel baanonzekerheid.
Geen platformbedrijf maar retailer
In een reactie op de uitkomsten van het onderzoek zeggen veel platformbedrijven zich niet te herkennen in de term platformbedrijf. Zo noemt flitsbezorger Gorrilas zichzelf een retailer en herkent het bedrijf Thuisbezorgd zich niet in de feedback die zij krijgen van hun bezorgers.
Prof.dr. Claartje ter Hoeven vindt de aard van de arbeidsrelatie niet bepalend voor de vraag of een bedrijf bij een platformeconomie hoort: “Het gaat erom of een digitaal platform vraag en aanbod bij elkaar brengt. Het zou mooi zijn als deze bedrijven zich meer zouden verdiepen in de verschillende aspecten van ‘decent work’ zoals, naast acceptabel loon, aanspraak kunnen maken op bescherming, scholing, inspraak en veilig werk.”
Door: Nationale Zorggids