De meeste jongeren in Nederland vinden dat social media een goede invloed hebben op hun vriendschappen. Maar er is ook minder goed nieuws: een kwart denkt dat social media een slechte invloed hebben op hoe gelukkig ze zijn. Ook vindt een derde dat social media slecht zijn voor hun zelfbeeld. Dat geldt vooral voor meisjes: bijna de helft van hen zegt dat social media een slechte invloed hebben op hoe ze zichzelf zien, terwijl dat bij jongens iets minder dan een kwart is. Dit is te lezen in het nieuwe onderzoeksrapport De plussen en minnen van social media: Jongeren aan het woord van project AWeSome. Dit meldt Universiteit van Amsterdam.
Jongeren zijn grootverbruikers van social media. Ze zitten dagelijks urenlang op hun telefoon, vooral om te tiktokken en te snapchatten. Dat baart ouders en leraren – en soms ook jongeren zelf – zorgen. De communicatiewetenschappers van project AWeSome (Adolescenten, Welzijn en Social media) laten in hun rapport de plussen en minnen zien van socialmediagebruik door jongeren. De resultaten zijn gebaseerd op de beleving en ervaring van jongeren zelf. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 480 jongeren van 14 t/m 17 jaar uit alle onderwijsrichtingen en alle delen van Nederland. Project AWeSome wordt geleid door prof. dr. Patti Valkenburg aan de UvA.
Effect
De invloed van social media op het welzijn verschilt van jongere tot jongere, bleek al uit eerder onderzoek van het team van AWeSome. Op de één heeft socialmediagebruik een positief effect, op de ander een negatief effect, en op weer een ander geen effect. In het nieuwe rapport blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde jongeren (54 procent) denkt dat social media positief zijn voor hoe gelukkig ze zich voelen; een kwart van de jongeren denkt juist het tegenovergestelde.