Normal_jeugdzorg_meisje_kind_geweld_verdriet

Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen gaat door de coronacrisis met 50 procent toenemen, zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma van het Amsterdam UMC. Het percentage dat hij noemt is volgens hem nog aan de voorzichtige kant. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Ongeveer 4 procent van de kinderen en jongeren in Nederland had voor de coronapandemie hulp nodig van een psychiater of psycholoog. Sinds de uitbraak van het virus, is dat percentage gestegen naar 6 procent. De absolute aantallen zijn niet bekend, maar de verwachting is dat er de komende paar jaar tienduizenden extra aanmeldingen bij de ggz binnenkomen.

Depressies, angsten en eetstoornissen

De meest zichtbare verklaringen voor de toename van het aantal hulpvragen, zijn angst voor het coronavirus en het beperkte sociale leven in het afgelopen jaar. Hierdoor zijn de problemen met depressies, angsten en eetstoornissen toegenomen. Sinds zes maanden is de wachttijd voor acute zorg voor patiënten met anorexia in eetstoorniskliniek Levvel verdubbeld. Waar patiënten voorheen vier weken moesten wachten op hulp, moeten ze nu acht weken wachten. Hierdoor moeten sommige wachtenden in Amsterdam naar Zeeland en soms worden ze niet opgenomen maar krijgen ze een behandeling thuis.

Het kabinet maakte gisteren bekend dat 50 miljoen euro van de 600 miljoen euro gaat naar het oplossen van de wachttijden in de acute jeugd-ggz.

Door: Nationale Zorggids