De winterdepressie is bij veel Nederlanders wel bekend, maar de zomerdepressie geniet niet diezelfde status. Toch kampen ieder jaar tussen de 17.000 en 18.000 mensen met een zomerdepressie. Vermoedelijk ontstaan de klachten door de warme temperatuur, een slechte nachtrust en sociale druk om een leuke zomer te hebben. Dit meldt NU.nl.
Een zomerdepressie kenmerkt zich erin dat de klachten alleen opspelen tijdens de warmere zomermaanden. Volgens hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie Claudia Bockting zijn er een aantal factoren die een rol spelen. Zo is het lang licht en slapen mensen slechter door de warmte. Ook kan de sociale druk een rol spelen. Men wordt geacht een leuke zomer te hebben, met vrienden af te spreken op het terras en om in een bikini op het strand te liggen. Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen dat confronterend vinden, als zij anderen zien die er in hun ogen mooier uitzien.
Relatief onbekend
Wie een zomerdepressie heeft, verliest interesse, kan niet meer genieten en voelt zich somber. Ook concentratieproblemen, weinig slaap en suïcidale gedachten zijn symptomen van een depressie. Hoewel ieder jaar mensen kampen met een zomerdepressie, is er relatief weinig over bekend. “Het komt veel minder voor dan een depressie en een winterdepressie. We weten nog niet precies hoe het in elkaar steekt”, aldus Claudia Bockting.
Voldoende bewegen
Iemand met aanleg voor angst of stress kan meer gevoelig zijn voor een zomerdepressie. Het wordt aangeraden om een vaste routine aan te houden, met voldoende slaap en beweging. “Je stemming wordt bepaald door de mate waarin je beweegt.” Ook wordt aangeraden om toch een paar activiteiten in te plannen, zolang deze ontspannend en plezierig zijn. Door toch sociaal actief te blijven, kunnen de klachten verminderd worden.
Door: Nationale Zorggids