Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een smartphone- of social mediaverslaving, zeggen Britse onderzoekers. Een vergelijking tussen het gebruik van harddrugs en social media zou nu nog niet getrokken moeten worden, vinden ze. De onderzoekers baseren zich op een psychologisch onderzoek met een bord soep dat zonder medeweten van de proefpersoon vol bleef. Want hierop worden ‘verslavende’ technologieën gebaseerd. Dit meldt NU.nl.
De Britse onderzoekers vinden niet dat verslavende technologieën zich moeten baseren op het ‘soeponderzoek’. “Als je echt wat wist over het onderzoeksgebied, zou je niet tegen de BBC zeggen dat dit het onderzoek is waar je verslavende technologieën op baseert”, aldus professor Andrew Przybylski die onder meer het oneindig scrollen hiermee afschiet.
Nieuwe technologie zou bovendien zorgen voor meer dopamine, de zogenoemde dopaminekick, maar volgens de onderzoekers zorgen games, social media en andere technologische ontwikkelingen niet voor meer dopamine dan eten, seks en andere ‘gewone’ dingen dat doen. Als je kijkt naar wat cocaïne bijvoorbeeld met het dopamineniveau doet, dan is dat toch zeker vijftien keer zo hoog. Technologie zou daarom niet met harddrugs vergeleken moeten worden, te meer omdat technologie ook geen verslavend stofje is dat door je bloed stroomt.
De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar het fenomeen social media om te kunnen vaststellen wat het effect daarvan exact is op het menselijk lichaam en ons gedrag.
Door: Redactie Nationale Zorggids