Social media maakt van eetstoornis een wedstrijd
13 augustus 2024 om 11:34
2 minuten lezen

Social media maken van eetstoornis een wedstrijd

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben onderzocht wat de invloed van social media is op een eetstoornis. Conclusie: de invloed is groot en wel zo groot dat het algoritme flink inspeelt op iemands zoekgedrag naar afvallen of diëten. Er zijn op TikTok en Instagram veel profielen te vinden van mensen die een extreem mager uiterlijk promoten, zelfs als ze in een kliniek zitten voor een behandeling. Dit melden EenVandaag en De Leidse Psychiater. 

Community’s online die de jongeren eerst een gevoel van veiligheid en erkenning gaven, draaiden uit op community’s die destructief gedrag vertoonden. Veel jongeren met een eetstoornis zoeken erkenning, waardoor ze uiteindelijk in een wedstrijd voor de meest ernstige stoornis terechtkomen, waar ze tips en trucjes aan elkaar uitdelen om meer en meer af te vallen zonder hiervoor behandeld te hoeven worden. Tegelijkertijd zijn er ook pagina’s waar patiënten juist worden aangemoedigd om te herstellen van hun ernstige anorexia. Volgens de onderzoekers van het LUMC dragen deze ook bij aan het herstel. Wel is het hiervoor eerst nodig voor patiënten om zelf die positieve pagina’s op te zoeken.

Ernstige anorexia

Het LUMC sprak met elf jongeren en jongvolwassenen met een zeer ernstige vorm van anorexia nervosa die onder dwang behandeld zijn geweest voor hun eetstoornis. Social media speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte, maar verergerde deze soms ook. De keerzijde is dat het ook een rol speelde bij het herstel van de eetstoornis.

Recovery

Posts over eetstoornissen zijn eigenlijk niet toegestaan op TikTok, maar onder de noemer ‘recovery’, ofwel herstel, is veel terug te vinden. Gebruikers die op bepaalde hashtags klikken worden wel eerst gewaarschuwd voor de beelden die ze te zien krijgen. De 21-jarige Carlijn Hoogeveen vraagt zich ook af of dit eetstoornispatiënten wel tegenhoudt in hun zoektocht naar schadelijke filmpjes. Psychiater Tim Offringa van het LUMC denkt van wel, en dan vooral door jongeren weerbaarder te maken.

“Waar ik een stukje hoop uit haalde is dat de jongeren die ik heb gesproken in dat onderzoek uiteindelijk ook deels wel aangaven: “Als je mij vroeg leert hoe om te gaan met social media, dus dat ik weet waar de gevaren zitten, dan kan ik voorkomen dat ik die hele negatieve diepte in ga’.” Dit zou hen ook helpen om hun tijdlijn op social media beter in balans te krijgen, merkten ze op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    De Nederlandse ggz vreest alsnog voor gevolgen handhaving schijnzelfstandigheid

    20 december 2024 om 12:54
    • GGZ

    Motie van wantrouwen tegen Faber om chaos CTP Veldzicht

    20 december 2024 om 10:17