Veel jongeren met psychische klachten in Sluis; alle zorgtrajecten vol

In West-Zeeuws-Vlaanderen kampen meer kinderen dan elders in het land met lichte tot ernstige psychische klachten. Veel kampen met eenzaamheid en hebben last van hoge prestatiedruk. Zorgcoördinator Mirjam van Heeringen van het Zwin College in Oostbrug ziet ook het aantal jongeren met suïcidale gedachten toenemen. Hoe dat kan? Van Heeringen weet het niet precies, maar denkt dat de cultuur en het landelijke karakter van de regio een rol spelen. Dit meldt Omroep Zeeland.

GGZ Emergis werkt samen met het Zwin College om jongeren op de middelbare school te hebben. Inmiddels is er binnen de samenwerking verslavingspreventie opgezet, zijn er studiecoaches, trajectgroepen en is er een ondersteuningsklas. En alle zorgtrajecten zitten volgens Van Heeringen vol.

Weerbaarheid

Eenzaamheid speelt een grote rol in Zeeuws-Vlaanderen. Er is voor jongeren heel weinig te doen. En de coronapandemie heeft de situatie verergerd. Jongeren zitten nog meer dan voorheen op social media, terwijl ze daar voor een groot deel nog niet aan toe zijn, aldus de zorgcoördinator. Ze denkt dat ze er te jong voor zijn, er te veel tijd in steken en erin verdrinken. Hierin kunnen ouders een belangrijke rol spelen, meent ze.
Hoewel Van Heeringen zich afvraagt wat er met de veerkracht van jongeren is gebeurd, gelooft ze er nog wel in. "Geef ze rust, tijd en verbinding."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky