In het boek ‘Even Slikken’ wordt het gebruik van antidepressiva in een ander daglicht gezet. Auteurs Christiaan Vinkers en Roeland Vis zien dat er veel kritiek was op het slikken van antidepressiva, en zij willen deze kritiek nuanceren. Dat meldt NOS.
“De gedachte dat depressie een moderne hype is waar we massaal door de maatschappij in terecht komen, klopt niet. Eigenlijk zijn de cijfers vanaf de jaren tachtig stabiel”, zegt Vinkers die als psychiater verbonden is aan het UMC Utrecht.
Veel mensen denken dat antidepressiva alleen wordt gebruikt voor een depressie, maar de helft van de miljoen gebruikers slikt deze medicatie bijvoorbeeld vanwege een angststoornis. Binnen de miljoen gebruikers staan ook mensen die antidepressiva slechts één keer hebben gebruikt. Er zijn zo’n 150.000 langdurige gebruikers, zeggen Vinkers en Vis.
De laatste paar jaar is er een discussie gaande over antidepressiva. Het medicijn zou agressie opwekken en mensen zelfs tot moord of zelfmoord zetten. Vinkers benadrukt dat dit niet het geval is. Toch stoppen huisartsen en psychiaters na dergelijk nieuws vaak met het voorschrijven van de medicatie. Gevaarlijk, zegt Vinkens, want juist door mensen geen antidepressiva voor te schrijven kunnen ze nog meer problemen ontwikkelen. De psychiater erkent dat er een kleine groep mensen is die antidepressiva te snel voorgeschreven krijgt, maar de vooroordelen daaromtrent moeten niet ten koste gaan van de mensen die het echt nodig hebben.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Als kleine ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat antidepressiva mij ook uit een depressie hebben gehaald. Ondanks dat ik zeer sceptisch was voordat dat het laatste redmiddel werd.