Normal_weegschaal_afvallen_overgewicht

Momenteel geeft het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz vorm aan de zorgstandaard voor eetstoornissen. Hiervoor geven ook cliënten en naasten hun input. Zij vinden dat de toegankelijkheid voor zelfhulp vergroot moet worden in de zorg voor eetstoornissen. Er dient naast professionele hulp meer nadruk gelegd te worden op zelfhulp. In de zorgstandaard zou ook informatie moeten staan waarmee hulpverleners ondersteund worden in de samenwerking onderling en de samenwerking tussen de verschillende betrokken zorgorganisaties. Dat meldt het Landelijk Platform GGz. 

In opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz wordt er invulling gegeven aan de zorgstandaard. Dit gebeurt samen met professionals, cliëntenorganisaties en familievertegenwoordigers. In de zorgstandaard staat hoe hulpverleners het beste zorg kunnen verlenen aan mensen met een eetstoornis. Ook staat hierin beschreven wat de cliënten en naasten zelf kunnen doen. Daarom is het belangrijk om in het voortraject de stem van de cliënt en familie te laten horen.

Andere input van cliënten en familie is de inzet van ervaringsdeskundigen. Ze vinden het belangrijk dat zij een belangrijke plaats krijgen in de behandeling van eetstoornissen. Indien wordt overgegaan tot dwangvoeding, dient dit voorzichtig te gebeuren. Met een menselijke benadering en intensieve emotionele begeleiding. 

© Nationale Zorggids