10 mei 2023 om 14:58
2 minuten lezen

Jongeren consumeren steeds meer supplementen door ‘fitfluencers’

Opnieuw worden ‘fitboys’ en ‘fitgirls’ gewaarschuwd voor fitness-supplementen door de Dopingautoriteit. Deze kunnen namelijk illegale en schadelijke stoffen bevatten. Volgens sportdiëtist Esther van Etten worden steeds meer jongeren verleid door sport-influencers om de producten te gebruiken. Dit meldt EenVandaag. 

Vooral pre-workout shakes worden als gevaarlijk bestempeld, omdat er vaak een hoge concentratie cafeïne in zit. Maar in sommige gevallen zit de illegale stof dimethylamylamine (DMAA) in het drankje. De stof is sinds 2012 verboden in Nederland, maar staat op etiketten ook verstopt onder de termen geranamine of geranium extract. De stof heeft hetzelfde effect als de harddrug amfetamine.

Zogenaamd wondermiddel

Van Etten zegt dat deze producten zogenaamd helpen bij het sporten, maar dat dit bij veel supplementen nooit wetenschappelijk is aangetoond.

Toch ziet ze de producten steeds meer in haar praktijk verschijnen, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid supplementreclames op sociale media. Hier worden jongeren, vooral jonge jongens, vaak getriggerd door influencers om deze producten te kopen voor het ideale lichaam.

“Het wordt verkocht alsof het een wondermiddel is. Terwijl je voor een spiermassa veel en hard moet trainen en ook aanleg nodig hebt. En goed slapen, rusten en eten, dat is het belangrijkste. Spiermassa is niet te koop. Nou ja, het is wel te koop maar dan zit je direct aan de echt foute middelen”, zegt Van Etten.

Strengere regelgeving

Van Etten zegt dat de wetten aangescherpt moeten worden. Influencers verkopen deze producten in ruil voor grote bedragen, maar hun boodschap bestaat vaak uit foutieve informatie.

“De wetenschap verliest het van de mooie verhalen. Dat is een enge constatering. Daarom moet er een platform met goede, duidelijke en vooral kloppende informatie komen over hoe je wél op een gezonde manier je spiermassa kunt vergroten. In tegenstelling tot wat sommige influencers delen op hun social mediakanalen. En ook: goede wet- en regelgeving voor deze supplementen.”

Toename problemen

De online cultuur rondom ‘fitlife’ slaat vaak om tot een obsessie, en soms zelf tot een eetstoornis. “Ze zijn soms alleen maar bezig met veel trainen, eten alleen maar gezond en houden alles dat ze eten tot in de kleinste details bij. Om lichamelijk tot een ideaal te komen. Veel van die jongens voelen zich ook helemaal niet fit, niet energiek, voelen zich niet prettig en zijn alleen maar bezig met de gedachte dat ze niet dik mogen worden. Het gaat soms echt van kwaad tot erger.”

In onderzoek door EenVandaag wordt een toename van obsessie en onzekerheid gesignaleerd onder jongeren. “Wat ons opvalt is dat vooral jonge mannen steeds onzekerder zijn over hun lichaam. Twee jaar geleden zei nog 15 procent van de jonge mannen aan ontevreden te zijn. Nu is dat bijna verdubbeld en zien we dat bij 28 procent.”

Van Etten ziet dit zelf ook. “Ik zie steeds meer jongens met eetproblemen, dat moeten we niet willen. Maar dat komt echt door social media. We vergelijken onszelf constant met elkaar, daar word je erg onzeker van. Als je er die problemen hebt ga je steeds een stapje verder. Dan raakt je lichaam raakt uitgeput, je geest raakt uitgeput. Als je continu in overdrive zit dan krijg je een keer de klap van de molen. En het is moeilijk om daarvan te herstellen.”

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    Gisteren om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    Gisteren om 08:34