Nederlandse afkickklinieken met locaties in tropische oorden zouden onnodig veel zorggeld lekken. Hiervoor waarschuwt verslavingsexpert Dick Trubendorffer. Bovendien zet hij vraagtekens bij de duurzame effectiviteit van de behandelingen. Dat meldt Uitgeverij Lucht.
Er is geen enkele objectieve reden om verslavingszorg aan te bieden in buitenlandse oorden zoals Thailand of Zuid-Afrika volgens Dick Trubendorffer, zelf ex-verslaafde en directeur van de Trubendorffer verslavingskliniek in Amsterdam. “Sterker nog, veel ernstig verslaafden ervaren een terugval bij thuiskomst. Logisch, want ze zitten dan niet meer in de zon met vijf therapeuten om zich heen.”
Ex-verslaafde Paul Roozendaal uit Hoorn vocht 16 jaar tegen zijn alcohol, gok en drugsverslaving. Na talloze afkickpogingen in interne verslavingsklinieken, werd hij uiteindelijk van zijn verslaving afgeholpen dankzij een ambulant behandeltraject. “Ik ben zo vaak weer gaan gebruiken nadat ik uit een verslavingskliniek kwam”, zegt Paul. “Gewoon omdat ik thuis weer in de verleiding kwam. Pas tijdens een intensieve ambulante behandeling heb ik in de praktijk geleerd hoe ik met die verleidingen om moet gaan.”
Volgens Eric Blaauw, sinds 1 maart 2016 bijzonder lector Verslavingskunde aan de Hanzehogeschool Groningen, heeft ambulante zorg bij verslaving de toekomst. “Het is effectief”, stelt hij. “Maar voor verslaafden met ernstige psychiatrische problemen en een slecht sociaal netwerk blijft tijdelijke klinische opvang vaak wel relevant. Bij de overgrote meerderheid past ambulante zorg beter.” Ook Blaauw zet vraagtekens bij de noodzaak van verslavingsklinieken in het buitenland. “Waarom zo ver weg?”, vraagt hij zich af. “Bovendien functioneren de meeste mensen die hier naar toe gaan vaak goed genoeg om ook ambulant behandeld te kunnen worden.”
Dick Trubendorffer vindt dat tropische afkickklinieken er een commercieel verdienmodel op nahouden waardoor onnodig Nederlands zorggeld weglekt. “We zouden hier veel strenger naar moeten kijken”, zegt hij. “Deze klinieken hebben lage productiekosten, maar toucheren wel de hoofdprijs bij de zorgverzekeraar.” Zorgverzekeraars Nederland, belangenbehartiger van alle zorgverzekeraars in Nederland, wil niet specifiek reageren op de vergoeding aan buitenlandse verslavingsklinieken. Wel zeggen ze te pleiten voor zo veel mogelijk ambulante behandelingen in de verslavingszorg.
©Nationale Zorggids