Vrije zorgkeuze in gevaar door verdwijnen restitutiepolis

De vrije keuze van zorgverleners in Nederland komt steeds meer onder druk te staan door het verdwijnen van de restitutiepolis, de enige polis die volledige vergoeding biedt voor niet-gecontracteerde zorg. In 2024 zijn er nog maar drie zorgverzekeraars die deze polis aanbieden, terwijl er vijf jaar geleden nog meer dan twintig beschikbaar waren. Dit meldt Zorgwijzer.

De premie voor een restitutiepolis is de afgelopen jaren sneller gestegen dan die van andere polissen. In 2019 betaalde men gemiddeld 126 euro per maand, maar in 2024 is dit opgelopen tot 164 euro. Dit betekent een stijging van 38 euro, terwijl de naturapolis in vijf jaar tijd minder hard steeg: namelijk van 116 naar 144 euro per maand.

Grote impact op de ggz

Vooral de geestelijke gezondheidszorg (ggz) merkt de gevolgen van het verdwijnen van de restitutiepolis. Patiënten in de ggz zijn vaak afhankelijk van zorgverleners zonder contract met de zorgverzekeraar. Belangenorganisatie MIND waarschuwt dat het verdwijnen van de restitutiepolis zal leiden tot langere wachtlijsten en minder keuzevrijheid. Volgens MIND-woordvoerder Marielle van den Berg dreigt artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, dat vrije keuze van zorgaanbieders garandeert, hierdoor betekenisloos te worden.

Gevaar voor zorgmijding

De hoge eigen bijdragen kunnen er bovendien toe leiden dat mensen zorg gaan mijden, vooral in de ggz. MIND benadrukt dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen ooit te maken heeft gehad met psychische klachten en dringt erop aan om ggz betaalbaar en toegankelijk te houden.
De komende weken wordt meer informatie verwacht over de zorginkoop van verzekeraars voor 2025. Ook leren we dan meer over de toekomst van de restitutiepolis en hoeveel daarvan volgend jaar behouden blijven.