Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

Zelfstandig wonen, gecombineerd met gespecialiseerde ambulante zorg, heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van vrouwen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Dit concludeert het Verwey-Jonker Instituut na evaluatie van een nieuwe wijkgerichte woonvorm van Moviera, een organisatie die zich inzet voor het voorkomen, bestrijden en stoppen van huiselijk geweld. Dat meldt het Verwey-Jonker Instituut.

Binnen de pilot ‘Moviera in de wijk’ gaan cliënten direct na de analysefase in de opvang van gemiddeld vier weken, zelfstandig wonen midden in een woonwijk. Hier worden zij een half jaar ondersteund met intensieve specialistische ambulante begeleiding. Met deze pilot wordt ingespeeld op de nieuwste ontwikkelingen binnen het stelsel van hulp en opvang dat wordt geboden aan slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties: ambulante hulpverlening waar kan, opvang waar nodig.

De nieuwe wijkgerichte woonvorm blijkt een goede aanvulling te zijn op het huidige aanbod van opvang en ambulante hulpverlening. Na anderhalf jaar is de pilot geëvalueerd. Hierbij zijn onder andere de cliënten aan het begin en aan het einde van het project geïnterviewd. Zij blijken zeer tevreden over de hulp en het zelfstandig wonen. Dat zij op zichzelf wonen en dingen kunnen ondernemen, geeft hen zelfvertrouwen. “De vrouwen voelen zich krachtiger en zijn trots op zichzelf”, vertelt onderzoeker Katinka Lünnemann. “De meeste vrouwen hebben het gevoel dat zij zo weer de regie in eigen handen krijgen. Dit aspect is zeer belangrijk. Uit eerder onderzoek is gebleken dat vrouwen die uit een gewelddadige relatie stappen, eerst hun leven op orde moeten krijgen voordat zij aan verwerking toekomen.”

Niet elke cliënt kan echter deelnemen aan dit project. Alleen als uit een veiligheidsanalyse blijkt dat er geen grote veiligheidsrisico’s zijn en cliënten daarnaast zelfstandig genoeg zijn om alleen te wonen, kunnen zij doorstromen. Binnen het project is er een veiligheidsplan opgesteld en zijn er afspraken gemaakt met de wijkagent. Lünnemann: “De vrouwen hebben aangegeven dat zij zich veilig voelen. Er zijn ook geen noemenswaardige incidenten geweest. De veiligheid van de cliënten is voldoende gewaarborgd.” 

©Nationale Zorggids