Huisuitzetting dreigt voor huurder met autisme die geen zorg afneemt
19 september 2024 om 10:28
2 minuten lezen

Huisuitzetting dreigt voor huurder met autisme die geen zorg afneemt

Zorgverlener DBA in Almere wil een vrouw met autisme haar huis uitzetten omdat ze geen zorg afneemt. De huur van het appartement zou verbonden zijn aan het afnemen van zorg, maar daar is volgens de huurster niets van waar. Zij denkt dat zij plaats moet maken voor een cliënt die DBA wél geld oplevert. Dit meldt Omroep Flevoland. 

De zorgaanbieder kwam afgelopen zomer al in opspraak hierom. Vijftien bewoners met autisme kregen een brief waarin DBA eiste dat ze zwaardere zorg zouden afnemen. Deden ze dat niet, dan moesten ze binnen zes maanden vertrekken. Lichte zorg kan volgens de directie financieel niet meer uit, omdat deze niet meer vergoed wordt door gemeenten. Wel is er een persoonsgebonden budget (pgb) beschikbaar, waarmee cliënten zelf zorg bij DBA kunnen inkopen. Cliënten stellen echter dat zij helemaal geen 24-uurszorg nodig hebben. Voor de licht voor van zorg betalen ze zo’n 5.000 euro per jaar. DBA verwacht dat ze ruim 50.000 euro per jaar betalen voor zwaardere zorg.

Wmo

In deze zaak gaat het om een vrouw die wekelijks 1,5 uur begeleiding kreeg, wat voor haar genoeg was. De gemeente Almere vergoedde deze zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar zegde de samenwerking op. Hierdoor was haar zorgcontract niet meer geldig, alsmede haar huurcontract. Wilde ze er blijven wonen, dan moest ze zorg regelen via de Wet langdurige zorg. De vrouw stelt dat haar appartement nu wordt gebruikt als drukmiddel om te zware zorg af te nemen. In 2023 poogde DBA haar huurcontract ook al te beëindigen, maar daar ging de rechtbank destijds niet in mee.

Signalen

Hoewel de huurster stelt geen zwaardere zorg nodig te hebben, is DBA van mening dat dat wel zo is. “We willen juist dat de bewoner de hulp krijgt die ze nodig heeft.” De zorgaanbieder zou signalen hebben gekregen dat het niet goed met haar ging, waardoor het een zwaarder zorgpakket nodig achtte. DBA vindt dat er te veel kwaad wordt gesproken over de organisatie, wat zorgt voor stress bij andere cliënten.

Over zes weken volgt de uitspraak van de rechter, maar deze heeft de klaagster en zorgverlener aangeraden er onderling uit te komen. “Ik vrees dat deze zaak ook na mijn uitspraak niet stopt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    De Nederlandse ggz vreest alsnog voor gevolgen handhaving schijnzelfstandigheid

    20 december 2024 om 12:54
    • GGZ

    Motie van wantrouwen tegen Faber om chaos CTP Veldzicht

    20 december 2024 om 10:17