Een tekort aan slaap is een veel voorkomend probleem, maar desondanks is er weinig bekend over de onderliggende mechanismen. Wetenschappers vermoeden dat stresssystemen een rol spelen in het krijgen van te weinig slaap. Wieteke Beerling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzocht of kortdurende slaaponthouding bij ratten effect heeft op de stresssystemen en of dit vervolgens van invloed is op de aandachtsconcentratie. Dat meldt de RUG.
Beerling wist inderdaad aan te tonen dat kortdurende slaaponthouding een milde en tijdelijke activatie van de stresssystemen geeft. Deze stresssysteem-activatie hangt nauw samen met de hoeveelheid lichamelijke activiteit van de dieren. Dit bevestigt de hypothese dat de mate van stresssysteem-activatie voor een groot deel een reflectie is van de hoeveelheid energie die nodig is voor het gedrag dat het dier vertoont, en niet per se van de mate waarin de situatie stressvol is.
Voor een juiste interpretatie van de resultaten is het belangrijk om stresssysteem-activatie samen met het gedrag te bestuderen. Beerling toont aan dat er geen effect is van kortdurende slaaponthouding op de reactiviteit van de stresssystemen en op de aandachtsconcentratie wanneer het dier wordt blootgesteld aan verschillende situaties na afloop van de slaaponthouding. Dit kan worden verklaard door het snelle en complete herstel van de stresssysteem-activatie na beëindiging van de slaaponthouding en de associatie met lichamelijke activiteit. De resultaten geven aan dat de stresssystemen in belangrijke mate betrokken zijn bij de consequenties van slaaponthouding.
Beerling promoveert op 5 september 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
© Nationale Zorggids