Normal_herfst_bospad_euthanasie

Justitie moet meer werk maken van het beoordelen van euthanasie. Dat zegt ethicus en lid van een toetsingscommissie euthanasie Theo Boer in Trouw.

Een arts die overgaat tot het verrichten van euthanasie moet dit melden bij de toetsingscommissie in zijn regio. Deze commissie beoordeelt of de arts zich aan de criteria van de wet heeft gehouden. Indien blijkt dat de levensbeëindiging 'onzorgvuldig' is gebeurd, dan gaat het dossier naar het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens Boer, docent ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen, gebeurt dit laatste te weinig. Sinds het invoeren van de euthanasiewet in 2002 werd er in 61 van de  in totaal 25.640 gevallen geoordeeld dat de arts onzorgvuldig handelde. In de meeste gevallen bleek er sprake van procedurele fouten, zoals onjuiste medicatie of fouten bij de consultatie.

Boer wil dat Justitie zich vaker buigt over criteria uit de wet zoals weloverwogenheid en de ondraaglijkheid en het gebrek aan alternatieven. 'De wet kent helaas maar twee smaken: zorgvuldig en onzorgvuldig. Eigenlijk zou je een derde optie, 'weet niet zeker', willen hebben. Maar die is er helaas niet', aldus Boer.

'In de afgelopen jaren is de échte discussie in Nederland gegaan over de baanbrekende gevallen: de Levenseindekliniek, euthanasie bij gevorderde dementie, bij psychiatrisch lijden of bij gestapelde ouderdomsklachten,' zegt Boer. 'De commissies hebben daar indringend over gesproken. Persoonlijk voel ik de behoefte om daar ook een rechter te laten meekijken.'

© Nationale Zorggids