Vorige week nam staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de aanbevelingen van de commissie ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel/loverboys met een licht verstandelijke beperking (LVB) of psychische problematiek (ggz)’ in ontvangst. Tijdens de conferentie waarbij Van Rijn aanwezig was, spraken ervaringsdeskundigen en Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer. Dat meldt VGN.
Dettmeijer pleitte in haar toespraak voor meer voorlichting, signalering en preventie van potentiële slachtoffers. Tevens hebben slachtoffers goede opvang en hulpverlening nodig. Voor herhaling moet gewaakt worden. De ervaringsdeskundigen hopen dat zorgorganisaties meer gebruik gaan maken van de deskundigheid van slachtoffers.
Afgelopen augustus is het project ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel/ loverboyproblematiek LVB/ggz’ van start gegaan. Tijdens de startbijeenkomst spraken zestig zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen onder andere over de samenwerking tussen zorgorganisaties en het strafrechtketen en de rol die social media speelt. Facebook, Twitter en Instagram worden vaak gebruikt door mensenhandelaren omdat zij jongeren op deze manier sneller en agressiever kunnen benaderen.
Meisjes en jongens met een LVB die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel of loverboys kampen vaak met psychische problemen. De zorg hiervoor blijkt echter niet toereikend. In de nabije toekomst wordt een nieuwe handreiking uitgedeeld aan zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en gehandicaptenzorg, waarin handvatten staan voor zorg, opvang en behandeling van de groep LVB’ers die slachtoffer zijn geworden van een loverboy of mensenhandelaar.
Het project is een initiatief van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC). De overhandigde aanbevelingen zijn in maart te vinden op de websites van het Nederlands Jeugdinstituut, het Landelijk Kenniscentrum LVB en het Kenniscentrum.
Door: Redactie Nationale Zorggids