Normal_klimmen

Twaalf mensen die een orgaantransplantatie ondergingen in het Groningen Transplantatiecentrum UMCG ondernemen tijdens de Donorweek een expeditie naar de top van de Afrikaanse berg Kilimanjaro (5895 meter). Het doel van de tocht is om te laten zien dat er na een transplantatie heel veel mogelijk is. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De expeditie valt samen met de Donorweek, om daarmee te stimuleren dat meer mensen zich laten registreren als orgaandonor. De organisatie van de tocht is in handen van het UMC Groningen Transplantatiecentrum. De expeditie zal worden geleid door bergklimmer René de Bos, de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest stond.

Van de groep deelnemers aan de tocht hebben twee mensen een nieuwe long gekregen, twee een nieuw hart, vier een nieuwe lever, twee nieuwe nieren, één een dunne darm en onderging één persoon een stamceltransplantatie. De deelnemers worden zowel in de voorbereiding als tijdens de tocht begeleid door een medisch team van het UMCG, alle vijf verbonden aan het Groningen Transplantatiecentrum. Het begeleidingsteam bestaat behalve uit artsen en verpleegkundigen ook uit een bewegingswetenschapper en fysiotherapeut. Iedere dag vinden metingen plaats naar de fitheid en gezondheid van de deelnemers en hun reactie op hoogte. Deze metingen worden onderdeel van nader onderzoek naar de belastbaarheid van getransplanteerden.

De beklimming van de top van de Kilimanjaro staat gepland op dinsdag 14 oktober. De groep vertrekt op maandag 6 oktober naar Tanzania en keert 18 oktober weer terug naar Nederland. De expeditie is te volgen via de Facebook-pagina van Expeditie Kilimanjaro.

© Nationale Zorggids