(Novum) - Het kabinet en de gemeenten hebben een akkoord bereikt over de decentralisatie van de langdurige zorg en ondersteuning voor onder anderen ouderen en gehandicapten. Dat hebben staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag bekendgemaakt.
Gemeenten krijgen in 2015 eenmalig tweehonderd miljoen euro om de overgang van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten op te kunnen vangen. Vanaf 2016 komt er structureel tweehonderd miljoen euro vrij voor vernieuwing van maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten krijgen in 2015 daarnaast vijf procent van het totale budget voor persoonlijke verzorging, zo'n 125 miljoen euro.
Het overleg tussen beide partijen lag vorige maand een tijd stil toen de VNG niet meer wilde praten uit woede over het besluit van Van Rijn om de persoonlijke verzorging niet naar gemeenten over te hevelen. Eind november werden de gesprekken weer opgepakt.
Van Rijn is ingenomen met het akkoord. Volgens hem kunnen de gemeenten en het rijk nu 'met vertrouwen samen zorg en ondersteuning in de buurt goed organiseren voor burgers', zegt hij in een verklaring. Volgens VNG-voorzitter Jantine Kriens ligt er 'een goede basis voor zorg en ondersteuning dicht bij onze inwoners'.
Het akkoord is overigens nog niet helemaal rond. De VNG spreekt van een 'overlegresultaat' en stemt pas in als de gemeenten hun goedkeuring geven.