De toelatingsprocedure voor nieuwe dure geneesmiddelen heeft tussen 2015 en 2020 een flinke vertraging opgelopen, doordat de prijsonderhandelingen hierover lang duren. Gemiddeld duurt een toelatingstraject nu zo’n anderhalf jaar. Dit meldt BNR.
Dat het toelatingstraject, ofwel de sluis, is vertraagd is natuurlijk niet wenselijk, maar volgens bestuursvoorzitter Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland is de andere optie dat Nederland meteen akkoord gaat met de vraagprijs van de fabrikant, waardoor het medicijn direct beschikbaar is. “Maar het geld dat we in Nederland kunnen uitgeven aan de zorg is begrensd. Als we de hoofdprijs betalen voor die medicijnen, dan moeten we elders in de zorg schrappen.”
Prijs verlagen
Als het aan Wijma ligt, kan de het toelatingstraject vooral worden verkort door fabrikanten. Het is aan hem om de vraagprijs voor dure geneesmiddelen te verlagen. Ze weten precies wat ze in Nederland kunnen vragen voor medicijnen. Door met een betere prijs te komen, kunnen ze een belangrijke rol spelen in het verkorten van de procedure.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky