Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

In december 2016 adviseerde het Zorginstituut Nederland al om paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop bijvoorbeeld de drogist of supermarkt te verkrijgen zijn, niet langer te vergoeden uit het basispakket. Het kabinet volgt dit advies nu op omdat het ruimte biedt om andere dingen op te nemen in het pakket. Dat meldt  Rijksoverheid. 

Zo wordt de aanspraak op zittend ziekenvervoer verruimd. Hierdoor kunnen patiëntbij ben gebruikmaken van vervoer (anders dan met de ambulance) van en aar consulten, onderzoeken en controles als deze samenhangt met de behandeling.

Ook wordt vanaf 1 januari 2019 oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal zeventig. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

Tevens worden de bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen volgens afspraak in het regeerakkoord gemaximeerd op 250 euro per jaar. Dit is een belangrijk onderdeel van het pakket aan maatregelen om de stapeling van zorgkosten te voorkomen.

Voor patiënten met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE) werd het middel Belimumab de afgelopen jaren voorwaardelijk vergoed. Op deze manier kon het middel zijn effect in de praktijk bewijzen. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat het middel inderdaad een meerwaarde oplevert. Daarom is besloten Belimumab nu definitief te vergoeden vanuit het basispakket. 

Door: Redactie Nationale Zorggids